Всеки работещ трябва да знае, че работодателят му е задължен да

...
Всеки работещ трябва да знае, че работодателят му е задължен да
Коментари Харесай

Знаем ли какви са правилата за формиране на работната заплата?

Всеки работещ би трябвало да знае, че работодателят му е длъжен да изготви вътрешни правила за работна заплата, който следва да бъдат налични за служащите и чиновниците и оповестени на видно място, тъй че всеки в предприятието да може да ги види когато и да е.

В тези вътрешни правила за работна заплата са детайлно разказани отговорите на въпросите по отношение на разпределението и заплащането на главните и спомагателните трудови хонорари и други

Съветите за това какво да гледаме са на Тодор Капитанов - основателят на mywork.bg автоматизирана безвъзмездна платформа за трудовоправни съвещания и препоръки в помощ на всички работещи жители в България.

Във вътрешните правила за работната заплата наложително се включва информация по отношение на: 

- общите положения за организацията на работната заплата в предприятието;

- установяване и систематизиране на средствата за работна заплата;

- установяване на минимални стойности или на диапазони на главните заплати по длъжностни нива;

- редът и методът за установяване и изменение на спомагателните трудови хонорари.

Задължението предприятията да създават свои вътрешни правила за работната заплата, произтича от наредбите в Наредбата за договаряне на работната заплата и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Вътрешните правила за работната заплата се създават от упълномощени за това експерти и се утвърждават от работодателя. Правилата следва да бъдат в сходство с наредбите на Кодекса на труда, както и на други законови и подзаконови нормативни актове, групови трудови контракти и съглашения по работната заплата.

При състояние че в обещано дружество и организация на служащите и чиновниците под формата на сдружаване в синдикална организация, то според законовите условия на Кодекса на труда, тя има право да взе участие в подготовката на плановете на всички вътрешни актове, които се отнасят до трудовите връзки, за които работодателят наложително ги поканва. В това число влизат и плановете за вътрешните правила за работна заплата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР